Razboinicii, vol. 1, de George R.R. Martin si Gardner Dozois

29 august 2013
George R.R. Martin si Gardner Dozois - Razboinicii (vol. 1)

George R.R. Martin si Gardner Dozois – Razboinicii (vol. 1)

Razboinicii” este o antologie de nuvele SF editata in 2010 de scriitorul american de literatura fantasy George R.R. Martin si de autorul american de SF Gardner Dozois. Antologia trateaza teme despre razboi si razboinici si strange laolalta autori celebri, precum Robin Hobb, Naomi Novik, sau Joe Haldeman. Una din nuvele este scrisa chiar de George R.R. Martin si are legatura cu lumea din “Un cantec de gheata si foc”, celebra serie fantasy. Toate nuvelele din antologia “Razboinicii”sunt la prima aparitie.

Volumul 1 cuprinde 11 povestiri SF.

Iata cum argumenteaza George R.R. Martin o antologie SF despre razboi si razboinici: ”Oamenii spun povesti despre razboinici de la inceputurile literaturii. Inca de cand Homer i-a cantat mania lui Ahile si vechii sumerieni si-au urzit povestile despre Gilgamesh, razboinicii si soldatii ne-au fascinat; ei fac parte din fiecare cultura, din literatura fiecarui popor, si acopera toate genurile literare care exista. […] Autorii inclusi in aceasta antologie sunt selectati dintre cei mai buni, renumiti si premiati, si reprezinta o multitudine de genuri literare. I-am rugat pe fiecare in parte sa scrie povestea unui razboinic. Unii au pastrat linia care le era familiara, altii s-au aventurat sa scrie alt gen. Veti gasi aici tot felul de razboinici, in felurite forme, culori si marimi, apartinand fiecarei epoci din istoria umanitatii, trecut, prezent si viitor. Unele povesti va vor intrista, altele va vor amuza, si multe dintre ele va vor captiva.” Pe langa asta, George R.R. Martin simte nevoia sa justifice si alegerea de a amesteca atat de multe genuri intr-o singura colectie: el spune ca nu ii place ideea de a separa autorii pe genuri literare si isi aduce aminte cu nostalgie vremea copilariei cand se putea duce la librarie sa-si aleaga o carte din rafturile rotative in care gasea autori de toate felurile, si singurul criteriu era calitatea.

Pe langa diversitatea genurilor abordate, antologia e o colectie de nuvele de o foarte buna calitate. Poate ca nu toate sunt remarcabile, insa cu siguranta sunt foarte bine scrise si niciuna nu dezamageste.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *