Pandora. Factorul inaltare, de Frank Herbert si Bill Ransom

14 mai 2014

Pandora. Factorul inaltare” (1988) este a treia parte din trilogia SF “Pandora” scrisa de catre creatorul lui “Dune”, Frank Herbert in colaborare cu poetul Bill Ransom. Trilogia este continuarea romanului SF “Destination: Void universe” scris de Frank Herbert in 1966.

In “Incidentul Isus”, autorii ne prezinta Nava, o constiinta artificiala care isi asuma un rol demiurgic si care pretinde sa fie venerata de catre oameni. Nava incearca colonizarea unei planete vii, acoperita in proportie de 80% de ape, pe care traiesc diverse specii interconectate intre ele si impreuna la o constiinta comuna, numita Avata – cu trimitere la teoria Gaia.

Efectul Lazar” continua actiunea din “Incidentul Isus”, la cateva secole distanta, dupa ce Nava si-a abandonat oamenii, nevrednici si incapabili de Adoratie, pe Pandora. Acestia trebuie sa invete Adoratia sau sunt sortiti pieirii.

Factorul inaltare” continua actiunea din “Efectul Lazar”, la 25 de ani distanta. Intriga urmareste un grup de personaje care contribuie la distrugerea liderului lor, Flattery, si la stabilirea unei noi ordini politice si sociale pe Pandora.

Flattery este clona unui om care a facut parte din echipajul initial al navei. Insarcinat cu misiunea de a asigura supravietuirea rasei umane in cele mai nemiloase conditii, el devine inamicul algei inteligente care traieste in adancurile oceanelor Pandorei. Alga, pe care reusisera sa o extermine, a reinviat si comunica cu oamenii, insa Flattery o tine sub control. El are in plan construirea unei alte nave, cu care sa evadeze singur de pe Pandora, lasandu-i pe colonisti prada distrugerii. Intre timp, tot ce face este sa ii asupreasca pe oameni prin politica de control a alimentelor, care ii infometeaza si ii invrajbeste intre ei. Noul Flattery este total diferit fata de cel din romanele anterioare. Omul inteligent si profund s-a transformat in clona malefica si egoista.

Oamenii de pe Pandora isi doresc pace si armonie. Ei trebuie sa gaseasca o cale de a-l indeparta pe Flattery fara a le fi amenintata viata si planeta. Alga are raspunsul la aceasta provocare – o tanara care se presupune a fi creatia algelor, insa umana, are puteri nebanuite si poate fi salvarea pe care toti o asteapta. In jurul ei se intemeiaza o intreaga religie.

Factorul inaltare” incheie in mod spectaculos trilogia “Pandora”.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *