Mantuitorul Dunei, de Frank Herbert

15 mai 2014

Mantuitorul Dunei” (1969) este continuarea romanului SF “Dune” (1965), cel mai bine vandut volum SF din toate timpurile.

Universul Dune, imaginat de Frank Herbert, este extraordinar de vast si de complex si are multe straturi si substraturi, politice, religioase, ecologice, tehnologice si psihologice. Actiunea este plasata intr-un viitor foarte indepartat, intr-un univers in care planetele sunt controlate de case nobiliare. Primul roman din seria SF relateaza povestea tanarului Paul Atreides, a carui familie preia conducerea planetei Arrakis, unica sursa a “mirodeniei” melanj, o substanta cu proprietati deosebite, cea mai importanta din univers: aceasta ii confera celui care o consuma capacitati prestiente (de prezicere a viitorului) si ii prelungeste semnificativ viata. Paul devine cel mai puternic conducator din istoria omenirii si este venerat ca un zeu, iar casa Atreides preia controlul mirodeniei.

In “Mantuitorul Dunei” il regasim pe Paul (Muadib) in mijlocul unui jihad care a cucerit mii de lumi, dar si tinta a unei conspiratii pusa la cale de Bene Gesserit, Ghilda Spatiala si Tleilaxu pentru recastigarea controlului mirodeniei. Este viitorul pe care Paul il prevazuse si de care se temuse. Naratiunii pline de actiune din “Dune” i-a luat locul o expozitiune ampla cu puternice accente psihologice si sociologice. Paul duce o lupta cu el insusi, dezbatand daca sa lase omenirea pe fagasul pe care a intrat (punand aici in discutie liberul arbitru), sau sa intervina pentru a-si salva imperiul. Problema liberului arbistru este frumos reflectata in personajul Hayt, o clona (ghola) Tleilaxu a lui Duncan Idaho, profesorul din copilarie al lui Paul, si prieten foarte bun al acestuia, care fusese omorat in volumul anterior. Hayt a fost programat de catre Tleilaxu sa il distruga pe Paul, dar, fiind o replica a genelor lui Duncan, “mosteneste” si constiinta acestuia. Pana la sfarsitul cartii asistam la o lupta interesanta intre Hayt si Duncan: Hayt fusese programat sa il distruga pe Paul, iar Duncan jurase sa il apere. Este fascinant.

Desi ii lipseste complexitatea lui “Dune”, “Mantuitorul Dunei” este o carte SF de foarte buna calitate. Complotul pus la cale impotriva lui Paul are multe implicatii, iar deznodamantul este emotionant si deschide calea urmatorului volum.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *