Iuresul sabiilor, de George R.R. Martin

11 martie 2013
Iuresul sabiilor, de George R.R. Martin

Iuresul sabiilor, de George R.R. Martin

Iuresul sabiilor este al treilea volum din saga SF fantasy “Cantec de gheata si foc”, de George R.R. Martin. A fost publicat in anul 2000 si a fost precedata de o nuvela numita “Calea dragonului”.

Iuresul sabiilor” este cea mai lunga dintre toate partile seriei SF, fapt pentru care in unele tari editurile au impartit-o in mai multe volume, pana la patru. In Romania a fost publicata in trei volume.

Iuresul sabiilor” a castigat Premiul Locus in 2001, Premiul Geffen in 2002 si a fost nominalizata la Premiul Nebula in 2001. De asemenea este prima din seria SF care a fost nominalizata la Premiul Hugo, cel mai prestigios premiu pentru literatura science fiction.

Volumul se deschide cu putin inainte de terminarea actiunii din “Inclestarea regilor”. Razboiul celor cinci regi continua in Cele Sapte Regate. Casa Lannister face alianta cu Casa Tyrell, impiedicandu-l pe Stannis Baratheon sa ia Debarcaderul Regelui. Casa Martell promite si ea sa se alature aliantei.

In timp ce continua sa dezvolte actiunea care are loc in Cele Sapte Regate, Martin urmareste si fire paralele, in Estul indepartat cu Jon Snow si dincolo de Zid cu Daenerys Targaryen. Povestea lui Daenerys Targaryen este o mutare de sah care deschide noi posibilitati pentru volumele urmatoare din serie.

Volumul abunda in tensiune si suspans, situatii primejdioase din care nu stii cine iese invingator. Astfel de situatii impanzesc povestea intr-un ritm alert. Intorsaturile de situatie sunt preferatele lui Martin si te surprind la fiecare pas. Desi cartea este in esenta intunecata, Martin reuseste sa injecteze si o doza de umor in interior. Avem parte chiar si de limbaj vulgar, care insa nu deranjeaza, ci din contra, condimenteaza personajele.

Iuresul sabiilor” reprezinta prototipul de perfectiune al romanelor fantasy. Martin isi demonstreaza inca o data talentul, construind o poveste complexa, cu personaje stralucite. Volumul este un etalon pentru literatura fantasy si va fi foarte greu de egalat chiar si de urmatoarele din seria “Cantec de gheata si foc”.

Lungimea volumului (aproximativ 900 de pagini) nu reprezinta un impediment, caci este atat de bine scrisa incat o citesti cu sufletul la gura si abia astepti sa o incepi pe urmatoarea – “Festinul ciorilor”.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *