Impartirea la zero, de Ted Chiang

8 martie 2013

Impartirea la zero este o colectie de nuvele SF scrise de autorul Ted Chiang. Cartea cuprinde 8 nuvele, iar 7 dintre acestea au fost publicate anterior aparitiei antologiei in diverse publicatii.

Titlul original al lucrarii este “Stories of your life and others”, iar “Impartirea la zero” este numele uneia dintre nuvele. Celelalte sunt: “Turnul din Babilon”, “Intelegere”, “Povestea vietii tale”, “Saptezeci si doua de litere”, “Evolutia stiintei umane”, “Iadul e acolo unde nu exista Dumnezeu” si “Sa-ti placa ceea ce vezi: un documentar” (aceasta este singura care a fost publicata in premiera).

Colectia a fost premiata cu numeroase premii, printre care si importantele Nebula, Locus si Hugo si este considerata una dintre cele mai bune colectii de fictiune speculativa. Cu toate acestea, stilul literar nu este unul de mare arta, Chiang concentrandu-se mai mult pe povestile in sine.

Cele 8 nuvele sunt foarte diferite una de cealalta si abordeaza teme de la religie si mitologie pana la hard science-fiction. Insa toate au ceva in comun: Chiang este un perfectionist si nu se apuca de scris pana nu intelege foarte bine conceptele pe care le aduce in poveste, de aceea toate nuvelele sunt foarte bine documentate si foarte concentrate.

Turnul din Babilon” este povestea unui Babilon din alt univers – unul in care se respecta modelul geocentric babilonian – in care se reuseste construirea unui turn care sa atinga cerul; “Evolutia stiintei umane” prezinta un viitor in care fiintele au avansat mult peste potentialul uman actual; “Impartirea la zero” este o poveste foarte emotionanta despre o matematiciana care face descoperiri uluitoare despre stiinta pe care se bazeaza progresul omenirii; in “Intelegere”, Chiang creaza un om condus in totalitate de inteligenta si logica; in “Povestea vietii tale” dr. Louise Banks isi schimba perceptia asupra timpului, incercand sa invete o limba extraterestra ciudata; “Saptezeci si doua de litere” isi plaseaza actiunea intr-o Era Victoriana alternativa, una in care golemii sunt parte integranta din societate; “Iadul e acolo unde nu exista Dumnezeu” prezinta o alternativa a lumii in care existenta lui Dumnezeu si a Lumii de Apoi sunt un fapt dovedit, si, cu toate acestea, oamenii au reactii diferite fata de acestea; “Sa-ti placa ceea ce vezi: un documentar” imagineaza o lume in care oamenii nu mai sunt percep frumusetea in semenii lor, si deci se mai pot judeca pe baza aspectului fizic.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *