Imparatul-Zeu al Dunei, de Frank Herbert

10 ianuarie 2015

Imparatul-Zeu al Dunei” (1981) este al patrulea volum din seria SF “Dune”. Primul volum, “Dune”, este cel mai bine vandut volum SF din toate timpurile.

Universul Dune, imaginat de Frank Herbert, este extraordinar de vast si de complex si are multe straturi si substraturi, politice, religioase, ecologice, tehnologice si psihologice. Actiunea este plasata intr-un viitor foarte indepartat, intr-un univers in care planetele sunt controlate de case nobiliare. Primul roman din seria SF relateaza povestea tanarului Paul Atreides, a carui familie preia conducerea planetei Arrakis, unica sursa a “mirodeniei” melanj, o substanta cu proprietati deosebite, cea mai importanta din univers: aceasta ii confera celui care o consuma capacitati prestiente (de prezicere a viitorului) si ii prelungeste semnificativ viata. Paul devine cel mai puternic conducator din istoria omenirii si este venerat ca un zeu, iar casa Atreides preia controlul mirodeniei. Al doilea volum, “Mantuitorul Dunei”, ia o turnura neasteptata: dupa un razboi dus in numele lui, Paul, orbit, atat fizic, cat si psihic, se retrage in desert. Cel de-al treilea volum, “Copiii Dunei” ii urmareste indeaproape de descendentii casei Atreide, cei doi gemeni ai lui Paul, Leto II si Ghanima, in propria lupta pentru mantuirea omenirii. Leto este cel care se va abandona pe sine pentru binele suprem, transformandu-se intr-un nemuritor vierme de nisip.

In “Imparatul-Zeu al Dunei” il regasim pe Imparatul Leto, conducand inca universul, dupa 3500 de ani. Acest volum pare ca deschide o noua saga. Insasi plasarea actiunii intr-un viitor asa de indepartat rupe ritmul primelor trei volume, insa spre final totul incepe sa se lege, si sa se dezvaluie tabloul intreg al grandioasei opere care este Dune. Alegerea aproape imposibila pe care Leto a facut-o l-a transformat in zeu, imparat, sfant, tiran, martir, om si vierme de nisip, toate in acelasi timp. Volumul de fata exploreaza natura despotismului cu toate implicatiile lui, de la religie, guvernamant, rebeliuni, mitologie, armate, sexualitate, razboi, pana la familie, datorie si sacrificiu. Leto este un personaj pe cat de complex, pe atat de singur.

Imparatul-Zeu al Dunei” trebuie privita ca o carte filosofica: Herbert face o analiza a tiparelor care stau la baza evolutiei omenirii si o face intr-un mod genial, inventand un intreg univers atat de spectaculos.

3 Comments

  • moknight 30 ianuarie 2015 at 19:23

    ma oprisem dupa ce am citit primele 3 volume din seria Dune. acum am reinceput cu imparatul zeu al dunei si sunt super incantat

  • iont 30 ianuarie 2015 at 19:27

    imi pare rau ca las un comentariu negativ pentru o carte scrisa de frank herbert insa, in comparatie cu primele 3 carti asta e sub orice critica. ideea ave totusi potential

  • echo 30 ianuarie 2015 at 19:29

    seria dune nu dezamageste niciodata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *