Fundatia, de Isaac Asimov (Seria Fundatia)

19 octombrie 2012

Comanda Acum!

Celebra serie Fundatia, a lui Isaac Asimov, incepe cu cartea cu acelasi nume. Este o cronica a umanitatii in viitorul indepartat, care se infrunta nu numai cu colapsul unui imperiu ce controla toata galaxia, dar si cu haosul ce a urmat pierderii civilizatiei. In acel mediu apare cea mai stralucita minte a stiintei, Hari Seldon, care foloseste legile psihoistoriei – studiul reactiilor a unei mari mase de oameni la stimuli economici, sociali, politici si psihologici – pentru a reduce cei 30 de mii de ani de ev mediu la aproape o mie, urmati de formarea unui imperiu puternic, vibrant si permisiv. Asadar, scurtele povesti care formeaza cartea, se concentreaza mai mult pe conflictele sociale si psihologice decat pe marile batalii spatiale. Rezultatul este o poveste  extrem de importanta in explorarea conditiei umane, dar prea lenta si prea saraca in actiune pentru un cititor care se asteapta la ceva de genul Razboiului Stelelor.

Cu alte cuvinte, Fundatia este mai mult un roman psihologic decat un roman de actiune, dar asta este farmecul acestei carti. Scurtele povesti explica cum Hari Seldon a stabilit bazele a doua Fundatii, la capetele opuse ale galaxiei, in asa fel incat sa fie un catalizator care sa forteze istoria oamenilor sa genereze un al doilea imperiu galatic, dupa doar o mie de ani. Prima carte se concentreaza aproape exclusiv pe exploatarile primei Fundatii, care a fost stabilita de Enciclopedisti – un grup de oameni de stiinta insarcinati cu pastrarea si catalogarea dezvoltarii realizarilor stiintifice umane – pe planeta Terminus, situata la marginea galaxiei. De acolo, Fundatia invata sa respinga monrahii agresivi care, proaspat eliberati de sub imperiu, sunt nerabdatori sa-si exercite puterea.

Fundatia invata sa utilizeze puteri sociale si diplomatice nu doar pentru a-si mentine independenta, ci si pentru a-si exercita controlul asupra regatelor din jurul ei. Incepe prin a folosi un balans de putere pentru a rezista celor Patru Regate si continua prin a folosi forte religioase si economice pentru a-si extinde sfera de influenta. Explicat pe scurt, este un studiu de caz despre cum sa capeti controlul fara sa emani nici cea mai mica urma de agresiune, asa cum Salvor Hardin, personajul central al cartii, spune „Violenta este ultimul refugiu al incompetentului”.

Cele mai valoroase elemente ale cartii sunt acelea care permit cicitorului sa exploreze metode de aplicabilitate ale studiului psihoistoric in problemele contemporane.

Exista bineinteles si critici la adresa cartii. Cel mai criticat element este rolul femeii in carte. Trebuie totusi sa tinem cont ca Asimov a scris povestea in prima jumatate a secolului XX, cand rolul femeii in societatea era foarte mult diminuat. Pentru un scriitor foarte inteligent, cu un respect crescut pentru societati, politica si civilizatie, este surprinzator ca nu a fost suficient de iluminat pentru a corecta greseala. Cartile ce au completat seria au incercat oarecum sa repare greseala continand personaje feminine puternice.

Romanul este structurat intr-o serie de cinci povesti independente, dupa cum urmeaza:

Psihoistoricii

Este povestea in care il intalnim pe personajul legendar Hari Seldon – omul care nu doar ca a prevazut colapsul Imperiului Galactic, dar a si schitat un plan de o mie de ani in urma caruia sa nasca un nou Imperiu, mai mare, mai puternic, bazat pe o Fundatie stiintifica stabilita pe planeta Terminus de la marginea Galaxiei. Poveste este narata din perspectiva lui Gaal Dornik, un provincial care a venit sa se alature echipei lui Seldon de pe planeta Trantor – planeta capitala a Imperiului, cuprinsa intr-un oras gigantic.

Enciclopedistii

La 50 de ani dupa ce Fundatia a fost stabilita pe Terminus, se vede separata de restul galaxiei deoarece patru sisteme solare apropiate se separa de Imperiu si se autodeclara Regate. Unul dintre acestea, numit Anacreon, din dorinta de a-si asigura independenta, pune ochii pe mult mai slaba Fundatie. Primarul carismatic si plin de resurse al planetei Terminus, pe nume Salvor Hardin, trebuie sa gaseasca o cale de a mentine autonomia Fundatiei.

Primarii

Dupa ce au tinut piept celor Patru Regate aproape 30 de ani Fundatia se vede din nou amenintata de Anacreon. De aceasta data, un Salvor Hardin mult mai batran, isi joaca atuul prin ajutorul stiintific oferit de Fundatie celor Patru Regate. Pana la urma aflam ca desi Hardin a oferit asistenta stiintifica a imbracat intregul program intr-o rama religioasa. Aceasta este povestea despre cum planul lui Hardin aduce cele Patru Regate in genunchi.

Comerciantii

O poveste scurta, cu actiune care se pentrece la 55 de ani dupa Primari, despre cum aplicarea religiei la stiinta a devenit o politica stagnanta. Dupa ce toti au vazut soarta celor Patru Regate, nici un sistem solar apropiat nu mai accepta tehnologia Fundatiei. Se dezvolta astfel o noua forta expansionista prin intermediul comertului.

Printii Comercianti

Adevarata putere a controlului economic este explorata in aceasta poveste, care se petrece la 20 de ani dupa Comercianti. Fundatia intalneste pentru prima data de la infruntarea cu cele Patru Regate, o amenintare la puterea ei fizica. Regatul Korell reuseste intr-un fel sa obtina nave de razboi alimentate cu energie nucleara. Un comerciant al Fundatiei, pe nume Hober Mallow, merge la Korell, stabileste o intelegere pentru comert, iar cand Regatul Korell declara intr-un final razboi, se foloseste de situatia comerciala pentru a aplana conflictul.

Lasand la o parte estetica, Fundatia este o carte influenta si foarte importanta, cu teme universale si personaje bine construite. Multe carti SF ce au fost scrise in anii ce au urmat au fost inspirate de opera lui Isaac Asimov.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *