Floarea de loldilal, de Ana-Veronica Mircea

20 februarie 2013
Floarea de loldilal, de Ana-Veronica Mircea

Floarea de loldilal, de Ana-Veronica Mircea

Avand la activ 17 premii pentru proza scurta SF, cu o cariera scriitoriceasca de 20 de ani, insa cunoscuta mai mult pentru traduceri de romane SF, peste 50 la numar (dintre care amintim “Jocurile foamei” de Suzanne Collins), “tusa Vero”, cum este cunoscuta de catre prieteni, pe numele ei Ana-Veronica Mircea, debuteaza cu prima ei carte SF tiparita, in 2012: “Floarea de loldilal”. Cartea este publicata de Editura Nemira, cunoscuta ca publicatie de literatura SF, care a luat frumoasa initiativa de a include in proiectele lor scrierile unor autori romani de valoare, insa lasati prea mult timp deoparte.

Floarea de loldilal este un volum de proza scurta SF care cuprinde 16 povestiri. Loldilalul “nu seamana nici a crin, nici a lalea, nici a trandafir, nici a begonia, nici a crizantema […] pentru ca e o floare dintr-o lume care nu exista decat in imaginatia mea”, spune autoarea SF despre floarea care da numele volumului. Lumea aceasta despre care vorbeste Ana-Veronica Mircea este pe rand, a trecutului, a viitorului, a basmului, cu personaje incantatoare si cu tematici dintre cele mai diverse.

Intr-un interviu publicat in revista “Stiinta si tehnica”, Ana-Veronica Mircea declara ca prefera imaginatia in locul documentarii (“Documentarea e munca, scrisul e distractie”). Autoarea isi auto-defineste stilul ca o combinatie intre soft SF si fantasy.

Volumul a beneficiat de critici pozitive, fiind foarte bine primit de public si de catre criticii literari. Cele 16 povestiri poarta amprenta unor scriitori SF celebri: Isaac Asimov, Ray Bradbury, Ursula K. LeGuin, insa stilul autoarei romane este unul propriu, clar definit si foarte complex.

Interesant este si blogul autoarei, unde ilustreaza cu umor „povestea celor 16 povesti”, petrecute pe fundalul unor ani in care Editura Nemira organiza concursuri de literatura SF, la care si sus-numita a participat si chiar castigat cateva premii.

Umorul acesta il regasim si in cele 16 povestiri, bineinteles mai rafinat si mai contextualizat. Este o antologie SF care merita citita, pentru ca demonstreaza ca si autorii romani au imaginatie si se pot ridica la standarde inalte.

3 Comments

  • Vero 22 februarie 2013 at 18:48

    Mulţumesc mult pentru prezentarea cărţii şi pentru vorbele frumoase!

  • mara 30 ianuarie 2015 at 19:34

    am citit-o si nu imi pare rau (:

  • moknight 30 ianuarie 2015 at 19:36

    multumim pentru traduceri. la creatie insa, mai aveti de lucrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *