Festinul ciorilor, de George R.R. Martin

23 august 2013

Festinul ciorilor” este al patrulea volum din saga SF “Cantec de gheata si foc”, de autorul american de fansy science fiction George R.R. Martin. A fost publicat in 2005, si despartit in 2 volume, din cauza lungimii textului. Ce este insa interesant este modul in care a ales Martin sa faca acest lucru: in loc sa imparta romanul dupa cronologie, el l-a impartit in functie de personaje si de locul de desfasurare al actiunii. Ceea ce a rezultat sunt doua romane care se petrec simultan, insa cu personaje diferite si in locuri diferite.

Volumul a fost indelung asteptat de fanii seriei SFCantec de gheata si foc”, mai exact cinci ani. Cinci ani de grele incercari scriitoricesti, cum insusi Martin a declarat: “This one was a bitch”.

Din nou, lungimea cartii nu este o problema, ci din contra, o usurare. Caci te astepti la o proza lunga, avand in vedere complexitatea personajelor si a vietii acestora. Vrei detalii, vrei actiune, vrei sa intri adanc in poveste.

Saga in ansamblul ei este o poveste despre putere si fiecare volum dezvaluie cate putin din ceea ce  poate aduce aceasta putere. Insa puterea isi ia tributul ei. Cei care o obtin nu sunt feriti de primejdii si nu traiesc o viata linistita. Sunt urmariti constant de teama de tradare.

Martin introduce personaje noi si potenteaza altele mai vechi. Avem si cateva capitole de calm, dupa atatea razboaie si calamitati. Se exprima puncte de vedere noi, prin aceasta facandu-se si o recapitulare a evenimentelor trecute – ceea ce e un lucru foarte bun, avand in vedere pauza dintre volumul precedent si cel de fata.

Ceea ce e diferit in acest volum este centrarea pe interactiunea dintre personaje si pe dramele interioare ale acestora, in locul scenelor violente din volumele anterioare. Razboiul e pe sfarsite si acum toti se concentreaza pe aliantele pe care le pot face.

Un lucru surprinzator este faptul ca personajele cele mai proeminente din seria SF, si anume Daenerys Targaryen si Tyrion Lannister, lipsesc cu desavarsire din acest volum. Martin si-a pastrat ceva pentru cel de-al cincilea volum – “Dansul dragonilor”.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *