Ereticii Dunei, de Frank Herbert

17 ianuarie 2015

Ereticii Dunei” (1984) este al cincilea volum din seria SF “Dune”. Primul volum, “Dune”, este cel mai bine vandut volum SF din toate timpurile.

Universul Dune, imaginat de Herbert, este extraordinar de vast si de complex si are multe straturi si substraturi, politice, religioase, ecologice, tehnologice si psihologice. Actiunea este plasata intr-un viitor foarte indepartat, intr-un univers in care planetele sunt controlate de case nobiliare. Primul roman din seria SF relateaza povestea tanarului Paul Atreides, a carui familie preia conducerea planetei Arrakis, unica sursa a “mirodeniei” melanj, o substanta cu proprietati deosebite, cea mai importanta din univers: aceasta ii confera celui care o consuma capacitati prestiente (de prezicere a viitorului) si ii prelungeste semnificativ viata. Paul devine cel mai puternic conducator din istoria omenirii si este venerat ca un zeu, iar casa Atreides preia controlul mirodeniei. Al doilea volum, “Mantuitorul Dunei”, ia o turnura neasteptata: dupa un razboi dus in numele lui, Paul, orbit, atat fizic, cat si psihic, se retrage in desert. Cel de-al treilea volum, “Copiii Dunei” ii urmareste indeaproape de descendentii casei Atreide, cei doi gemeni ai lui Paul, Leto II si Ghanima, in propria lupta pentru mantuirea omenirii. Leto este cel care se va abandona pe sine pentru binele suprem, transformandu-se intr-un (aproape) nemuritor vierme de nisip care va conduce universul 3500 de ani si a carui complexitate ni se infatiseaza in “Imparatul-Zeu al Dunei”.

Ereticii Dunei” prezinta universul Dune dintr-o alta perspectiva. Captivant ca de obicei, Herbert duce cititorul inca 1500 de ani in viitor si adauga noi si noi valente povestii cu care l-a familiarizat. Daca pana acum atentia a fost captata de Casa Atreides si mostenitorii acesteia, e timpul ca lumina sa cada si asupra misterioaselor Surori Bene Gesserit. Bene Gesserit este un ordin matriarhal ale carei membre poseda capacitati supraumane pe care le dobandesc prin auto-educarea mintii si a trupului. Ele ocupa un rol extrem de important in universul Dune si influenteaza viata politica, sociala si religioasa.

Lumea imaginata de Frank Herbert este una dintre cele mai frumoase din literatura SF. Desi primul volum din serie, “Dune”este considerat o capodopera la nivelul careia nu a mai putut ajunge niciuna dintre urmari, restul cartilor din serie se integreaza minunat in poveste si se completeaza reciproc intr-un mod ingenios.

5 Comments

 • atena 30 ianuarie 2015 at 18:42

  Mult mai buna decat precedenta!!

 • stefan 30 ianuarie 2015 at 18:44

  Nota 9,5 din 10. Un volum superb din una dintre cele mai bune serii sf ale tutror timpurilor

 • alexandru 30 ianuarie 2015 at 18:47

  In comparatie cu Imparatul Zeu, Ereticii dunei revine in tiparul seriei

  • Eric 30 ianuarie 2015 at 19:13

   Ereticii dunei incepe un nou ciclu in seria Dune; o evolutie fireasca as putea spune

   • m4r 30 ianuarie 2015 at 19:19

    este defapt o prima nuvela dintr-o serie de trei, ce au ca personaje principale membrii Bene geserit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *