Dansul Dragonilor, de George R.R. Martin

31 octombrie 2012
Cartea SF Dansul Dragonilor

Cartea SF Dansul Dragonilor

Dansul Dragonilor (publicat in 2011) este a 5-a carte din cele 7 planificate pentru seria fantastica Cantec de Gheata si Foc, scrisa de scriitorul american George R.R. Martin. In anumite parti ale lumii, editia paperback a fost publicate in doua volume, Vise si Praf si Dupa Festin.

Dansul Dragonilor a fost initial gandit sa fie titlul celui de-al doilea roman al seriei, pe vremea cand Martin inca isi inchipuia colectia Cantec de Gheata si Foc ca o trilogie. Unele editii timpurii din Statele Unite ale volumului Urzeala Tronurilor afiseaza Dansul Dragonilor ca urmatorul in serie. Asemeni celorlalte volume din serie, cartea Dansul Dragonilor include o anexa destul de mare, insumand impreuna cu aceasta aproximativ 1040 de pagini.

Pe 3 martie 2011, tipografia Bantam Spectra anunta ca romanul va fi publicat pe 12 iulie 2011, dar primesc manuscrisul de la Martin abia pe 27 aprilie. Chiar si asa fragmente din roman au putut fi citite atat de fani cat si de critici pe site-ul autorului inca din 2006.

Criticii au fost mult mai incantati de acest roman decat de precedentul, Festinul Ciorilor, unde cititorul era plimbat inainte si inapoi prin scene de razboi, si tarat prin peisaje distruse de razboi.

Aspectele lucrarii lui Martin, care l-au facut indragit de fani, sunt prezente din abundenta in acest roman – rasturnari si transformari rapide de situatie si reprezentarea cruda a luptei omului pentru putere.

Personajele carora le-am simtit lipsa in Festinul Ciorilor – Daenerys Targaryen, Tyrion Lannister si Jon Snow – formeaza mai mult de o treime din roman, iar Martin este suficient de inteligent, astfel ca ne ofere aproape cate un capitol pentru fiecare.

Slabiciunile care au slabit romanul precedent sunt totusi si aici prezente. Pre multa repetitie, proza nu foarte buna si personaje cu comportamente asemanatoare, fara deosebiri in functie de rasa, clasa sociala sau continent.

Desi Dansul Dragonilor ar mai avea nevoie de putina atentie din partea editorilor, pertotal, romanul este extrem de captivant. Asta multumita lui Martin, care a ascuns o multime de indicii in romanele anterioare, indicii ce sunt puse cap la cap in acest volum.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *