Copiii Dunei, de Frank Herbert

3 ianuarie 2015

 

Copiii Dunei” (1976) este al treilea volum din seria SF “Dune”. Primul volum, “Dune”, este cel mai bine vandut volum SF din toate timpurile.

Universul Dune, imaginat de Frank Herbert, este extraordinar de vast si de complex si are multe straturi si substraturi, politice, religioase, ecologice, tehnologice si psihologice. Actiunea este plasata intr-un viitor foarte indepartat, intr-un univers in care planetele sunt controlate de case nobiliare. Primul roman din seria SF relateaza povestea tanarului Paul Atreides, a carui familie preia conducerea planetei Arrakis, unica sursa a “mirodeniei” melanj, o substanta cu proprietati deosebite, cea mai importanta din univers: aceasta ii confera celui care o consuma capacitati prestiente (de prezicere a viitorului) si ii prelungeste semnificativ viata. Paul devine cel mai puternic conducator din istoria omenirii si este venerat ca un zeu, iar casa Atreides preia controlul mirodeniei. Al doilea volum, “Mantuitorul Dunei”, ia o turnura neasteptata: dupa un razboi dus in numele lui, Paul, orbit, atat fizic, cat si psihic, se retrage in desert.

Copiii Dunei” continua povestea la 9 ani dupa acest final trist si emotionant. Cei doi gemeni ai lui Paul, Leto II si Ghanima, in varsta de 9 ani acum, au parte si ei de conflicte si amenintari la adresa vietii lor. De fapt, intreaga carte este o increngatura de comploturi si de povesti in spatele povestilor. Sora lui Paul, Alia, conduce acum imperiul si religia Muadib ca regenta a lui Leto si ii place rolul pe care il are. Ea este un personaj-cheie de care se leaga multe din evenimentele cartii. Gemenii au in constiinta lor amintiri ancestrale, ale intregii lor genealogii. Este un dar unic dar greu de suportat. Alia s-a nascut si ea cu aceasta constiinta insa psihicul ei nu a putut face fata, astfel ca a ajuns aproape de pragul nebuniei.

Leto porneste pe un drum dificil, cu scopul de a salva umanitatea de la distrugerea spre care se pare ca se indreapta. El trebuie sa indrepte greselile pe care le-a facut tatal sau. Insa calea aceasta este mesianica, iar cel ce o urmeaza trebuie sa renunte la umanitate si sa fie pregatit sa intre intr-o sfera superioara.

Cu fiecare volum, Frank Herbert adauga straturi peste straturi universului extraordinar pe care l-a creat.  “Copiii Dunei” este o carte SF captivanta cu are un sfarsit neasteptat si provocator.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *